Χωριά και οικισμοί του νομού Δράμας
Ακολουθούν εικόνες με παλιά βιντεάκια από τον οικισμό του Τραχωνίου με μόνιμο κάτοικο τον Γιάννη Κουτελίδη, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με την κτηνοτροφία, τον οποίο βοηθά και ασχολείται με την μελισσοκομία ο ξαδελφός του Σωκράτης Μυρισίδης .
Εικόνες από σπίτια ερειπωμένα και έχουν καταρρεύσει.
Ο Ναός της Αγίας Τριάδας έχει αναστυλωθεί και συντηρείται από το Τραχωνίτες, μετά την 1η Κυριακή Δεκαπενταύγουστου λειτουργεί για μια φορά τον χρόνο.
Ας θυμηθούμεκάτι από παλιά στην επίσκεψή μας στον οικισμό μαζί με τον συνοδοιπόρο Παύλο Φωτιάδη και είχαμε συναντήσει τον Κοσμά- Βασίλη Κουτελίδη μαζίμε την σύζυγό του Δοσία (γονείς του Γιάννη Κουτελίδη), οι οποιοι ήταν οι μοναδικοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού και βοηθούσαν τον γιό τους στην κτηνοτροφία. (Δείτε σχετικό βίντεο)
Το σπίτι που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι πριν το 1930, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και φως έχουν μόνο με λάμπες πετρελαίου, όπως τον παλιό καιρό.
Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται ο καταρράκτης Τραχωνίου (μεγαλύτερος των Βαλκανίων) και στα 2 χιλιόμετρα περίπου υπάρχει πέτρινο γεφύρι.
Αν θέλει κανείς να το επισκεφτεί το Τραχώνι , είναι γύρω στα 30 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Παρανεστίου (δρόμος για Διπόταμα και Καταρράκτη Αγίας Βαρβάρας), 1 χιλιόμετρο πριν τα Διπόταμα, στρίβεις δεξιά και περνάς το Αρκουδόρεμα (αρκεί να μην έχει πολύ νερό) και σε 5 χιλιόμετρα χωματόδρομο (καλή κατάσταση) φτάνεις στον οικισμό.
Τοξωτό γεφύρι του Παλαιού Φυλακίου στο Αρκουδόρεμα που συνέδεε το Τραχώνι μ τα Διποταμα
Στατιστικά στοιχεία από το βιβλίο του Χαράλαμπου Παπαλουκά και Γεωργίου Νάτση “Μακεδονικά Θέματα Νομός Δράμας”, Κοινωνική μελέτη. Μεταβολές Διοικητικές και Πληθυσμού
Τραχώνιον (Μπαλαμπάν)
ΦΕΚ 42Α- 20/02/1920. Ο οικισμός προσαρτάται στη κοινότητα Κατουν.
ΦΕΚ76Α- 02/05/1927. Ο οικισμός μετονομάζεται σε Τραχώνιον.
Ο οικισμός προήλθε από τη μετονομασία του οικισμού Μπαλαμπάν
ΦΕΚ 275Α- 10/10/1951. Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Διποτάμων και προσαρτάται στη κοινότητα Σίλλης.
19/03/1961 Ο οικισμός καταργειται.
Απογραφές
Το 1920 ο οικισμός είχε 434 κατοίκους. (204 άνδρες και 230 γυναίκες)
Το 1928 ο οικισμός είχε 219 κατοίκους (123 άνδρες και 96 γυναίκες)
Το 1940 ο οικισμός είχε 508 κατοίκους ( 251 άνδρες και 257 γυναίκες)
Φυλούσαν”Θερμοπύλες” στο Τραχώνι και έδιναν ζωή στο εγκαταλειμμενο ορεινό χωριό με μεγάλη ιστορία.
Αρχές Αυγούστου το 1944 σχεδόν όλοι οι κάτοικοι εκτελέστηκαν από τις Βουλγαρικές δυνάμεις. Το μνημείο που εκτέλεστηκαν παρακάτω στην φωτογραφία στο δάσος Χαϊντού.(φωτό και βίντεο)
Στα κοιμητήρια Παρανεστίου είναι ο ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων
Βίντεο με πλάνα το 2020
Εικόνες