Η Πικρολίμνη είναι λίμνη της Μακεδονίας, στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, κοντά στα σύνορα με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Η Πικρολίμνη είναι αβαθής λίμνη με μέσο βάθος το 1 μέτρο που το καλοκαίρι συνήθως ξεραίνεται. Η έκταση της κυμαίνεται από 3,7 έως 4,5 τ.χλμ. Θεωρείται η μοναδική λίμνη της ηπειρωτικής Ελλάδας με αλμυρό νερό και ο πυθμένας της αποτελείται από πηλό με θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα.
Υπάρχουν πηγές μεταλλικού νερού και, λόγω των πετρωμάτων έχει ιαματικές και καλλυντικές ιδιότητες. Το νερό της λίμνης ωστόσο, έχει υψηλή αλατότητα (τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Νεκρά Θάλασσα
Στη λίμνη λειτουργούσε Πηλοθεραπευτήριο και το καλοκαίρι η πηλοθεραπεία γινότανε εντός της λίμνης στην ειδικά διαμορφωμένη όχθη.Τώρα είναι σε πλήρη εγκατάλειψη.
Αποτελεί τον πυρήνα της αρχαίας λίμνης Χαλάστρας, που ήταν γνωστή για τις ιαματικές ιδιότητες του Χαλαστραίου νίτρου και της Μορρίας ύλης, και το περίφημο Ασκληπιείο στη Μόρρυλο (βόρεια όχθη, σήμερα Άνω Απόστολοι).
Η Πικρολίμνη έχει μεγάλες αμμώδεις εκτάσεις και λασπότοπους, υγρά λιβάδια και καλαμιώνες (phragmites) που βρίσκονται ανάμεσα σε μεγάλη, ανοικτή, καλλιεργήσιμη επιφάνεια. Στην περιοχή της διαβιούν τα αξιόλογα είδη πτηνών: Μικρογαλιάντρα (Calandrella brachydactyla), Βαλτόκιρκος (Circus cyaneus) και Νανογέρακο (Falco columbarius).
Η Ελλάδα μετά την επικύρωση της συνθήκης Ραμσάρ, (ΝΔ 191/1974), την περιέλαβε στον κατάλογο Natura 2000, των προστατευομένων οικοτόπων και υγροβιοτόπων της χώρας μαζί με τα είδη χλωρίδας και πανίδας της .
Δείτε βίντεο
Περισσότερες φωτογραφίες
Πηγή: Βικιπαίδεια