“Είναι δυνατόν να συζητάμε τεκμηριωμένα και να νομοθετούμε για μια πανσπερμία διατάξεων που διατρέχουν όλη τη δημόσια διοίκηση και να έχουμε ένα αποδοτικό και λειτουργικό αποτέλεσμα; Τα λέω γιατί ιδρυτική πολιτική συνθήκη της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυρ.Μητσοτάκη, ήταν το επιτελικό κράτος, και αντί για αυτό, βιώνουμε τον τραγέλαφο του νομοσχεδίου των 100 άρθρων με διατάξεις από σειρά υπουργείων”. Αυτά τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στην αρχή της ομιλίας του για το λεγόμενο “ερανικό” νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.
Ο κ. Ξανθόπουλος άσκησε στη συνέχεια σκληρή κριτική σε άρθρα του ν/σ που αφορούν το ΕΣΥ, όπως το άρθρο 68, που προβλέπει ότι οι γιατροί καιίτοι συνταξιοδοτούνται μπορούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ. “Είναι μια ομολογία ότι αρνείστε να καλύψετε τις ανάγκες του ΕΣΥ και των πολιτών με μόνιμο προσωπικό. Πέντε χρόνια διαδικασίας που απαιτείται για να πληρωθεί μια θέση, βαρύνει την κυβέρνηση και όχι την κοινωνια και τους γιατρούς”, υπογράμμισε. Και πρόσθεσε:
“Στη Δράμα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με τη στελέχωση του νοσοκομείου, και αν δεν κάνετε μαζικές προσλήψεις γιατρών δεν πρόκειται να τελεσφορήσει καμία προκήρυξη γιατί κανείς γιατρός δεν θα έρθει για να κάνει δέκα και δώδεκα εφημερίες. Αν τα κενά είναι 5-7, όπως στην παθολογική της Δράμας και προκηρύσσετε δύο θέσεις είναι αυτονόητο ότι δεν θα καλυφθούν και θα έχετε μετά ως άλλοθι ότι αν και κάνατε τις προκηρύξεις δεν καλυπτονται οι θέσεις”.
Αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο με το οποίο παρατείνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού. “Πρόκειται για άλλη μια εμβαλωματική λύση που δείχνει ότι πραγματικά δεν έχετε κανένα σκοπό να ενισχύσετε το ΕΣΥ. Αν κάτι έδειξε η πανδημία είναι ότι ένα ΕΣΥ καλά χρηματοδοτημένο και επαρκώς στελεχωμένο αποτελεί παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Δεν θέλετε να το δειτε και προσπαθείτε εμβαλωματικά να το λύσετε και για αυτό αποτυγχάνετα”, όπως είπε.
Ο κ. Ξανθόπουλος εγκάλεσε την κυβέρνηση και για το “γλίσχρο”, όπως είπε επίδομα των 30 ευρώ για τη μετακίνηση των αστυνομικών, προφανώς για τα μέτρα τάξης στα γήπεδα. “Είναι ένα φιλοδώρημα Αλλά μπαίνει το ερώτημα γιατί δεν πληρώνουν οι ανώνυμες εταιρείες και επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός”, σημείωσε.
Xαρακτήρισε θετική τη διάταξη που εξαιρεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας από τον ειδικό φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων. ”Είμαι βουλευτής Δράμας, έχω εικόνα της αγωνίας να επιβιώσουν οι μικρές αυτές επιχειρήσεις που απευθύνονται σε αγορές περιορισμένων δυνατοτήτων, παρατήρησε. Θετικά αντιμετώπισε και την παράταση για άλλα δύο χρόνια της υποχρεωτικής καταχώρισης διακηρύξεων του δημοσίου στον περιφερειακό τύπο. “Αποτελεί σημαντική τονωτική ένεση για τις επαρχιακές εφημερίδες, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά είναι κυρίως ο καταγραφέας της ζωής της πόλης και με την έννοια αυτή έχουν άλλο ειδικό βάρος για την περιοχή”, κατέληξε.