– Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάντιας του σιδηροδρόμου και της εγκατάλειψης της περιοχής μας, η Δράμα
Θ. Ξανθόπουλος στον Σκάι
– Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης στους συνταξιούχους
– Ευθύνη του κράτους η φθηνή και ασφαλής κατοικία
“Η Δράμα δεν έχει σιδηροδρομική σύνδεση από το 2019. Δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης… Οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία για να συνεχίσουν. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό της κατάντιας που βιώνει ο σιδηρόδρομος και βέβαια της εγκατάλειψης της περιοχής μας”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Σκάι.
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα συστήματα ασφαλείας στα τρένα, θύμισε ότι και στο μετρό της Θεσσαλονίκης εξαγγέλθηκαν και δοκιμάστηκαν μέτρα ασφάλειας αλλά το μετρό, όπως είπε, κάθε λίγο και λιγάκι δεν λειτουργεί.
Ερωτηθείς για τα μέτρα στήριξης με τα 250 ευρώ ετησίως, σημείωσε χαρακτηριστικά: “Προκύπτει μια αύξηση της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως. Καλόπιστα πιστεύει κανείς ότι είναι ένα έσοδο που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των συνταξιούχων; Δεν νομίζω. Δείτε τι λένε και οι ενώσεις τους…Στους συνταξιούχους ο πληθωρισμός κατατρώει ένα βασικό τμήμα της σύνταξής τους ενώ υπάρχει και αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στα φάρμακα. Τα 20 ευρώ δεν αποτελούν επαρκή απάντηση και είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρο. Όπως και το ένα ενοίκιο για τη στέγη. Διότι αν δεν λύσεις το πρόβλημα της παροχής στέγης όλα οδηγούν σε αύξηση του μισθώματος”, υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: “Έχουμε στη Δράμα εργατικές κατοικίες που παραχωρήθηκαν πριν 20 χρόνια με απλό παραχωρητήριο, αλλά δεν δημιουργήθηκε η πλατφόρμα για να πληρωθούν οι δόσεις του μειωμένου τιμήματος ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αποβιώνουν λοιπόν οι άνθρωποι και οι κατοικίες μένουν στο κενό. Δεν μπορούν να γίνουν αποδοχές κληρονομιάς, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές. Και όλα αυτά αφορούν την κοινωνική κατοικία. Αυτά πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση και να μην αρκείται στην επιστροφή ενός μισθώματος που τροφοδοτεί πληθωριστικές πιέσεις”.
“Το ζήτημα της κατοικίας είναι κομβικής σημασίας. Υπερασπιζόμαστε την υποχρέωση του κράτους να παρέχει φθηνή και ασφαλή κατοικία στον πολίτη και να ξεκαθαρίζει τις αμαρτωλές εστίες ρουσφετιού και συναλλαγής… Είχαμε πολύ υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης αλλά εξαιτίας των πλειστηριασμών έχουν μειωθεί. Πολλά δε από τα σπίτια που αγοράζουν τα funds, τα κρατούν κλειστά. Δεν τα επαναφέρουν στην αγορά. Χρειάζεται επομένως μια ολιστική παρέμβαση από το κράτος, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ιδιώτης τα κάνει όλα φθηνότερα και καλύτερα και υπό την έννοια αυτή δεν είμαι πολύ αισιόδοξος”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.