Μάιος 2025-Πολυγέφυρο (Τσατάκ) του Δήμου Παρανεστίου Δράμας

Μετά την μάχη της γέφυρας Παπάδων (7-10 Μαίου 1944) οι Βούλγαροι μέτρησαν πολλές απώλειες και προέβησαν σε σκληρά αντίποινα κατά των χωριών της περιοχής . Πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τους Βούλγαρους,σχεδόν όλα τα χωριά ανατολικά του Νέστου (Μελισσομάνδρα, Βουνοχώρι, Αγριοκερασιά, Παπάδες, Σκαλωτή, Καλλίκαρπο, Σιδηρόνερο, Οροπέδιο κτλ).
Ένα από αυτά ήταν και το χωριό Πολυγέφυρο το οποίο μετά από αυτή τη σφαγή (10/5/1944) οι λιγοστοί κάτοικοι το εγκατέλειψαν . Όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία πάρεμειναν δυο ερειπωμένα κτίρια και το ένα είναι το σχολείο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρ Θεόφιλου από το Πολύσυκο Παρανεστίου , οι Βούλγαροι μάζεψαν πάνω από 20 κατοίκους του χωριού (μικρούς και μεγάλους) μέσα στο σχολείο και τους έκαψαν.(βίντεο)
Η σφαγή στο Πολυγέφυρο του Δήμου Παρανεστίου αποτελεί ένα από τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι τάφοι του χωριού βρίσκονται στα κοιμητήρια του Παρανεστίου. (Βίντεο)
Ο Δήμος Παρανεστίου τιμούσε την μνήμη των θυμάτων κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετα τον Δεκαπενταύγουστο μαζί με τα θύματα του Τραχωνίου.
Επιβάλλεται να γίνεται μνημόσυνο για τα θύματα του Πολυγέφυρου, γιατί η ιστορία το απέδειξε, λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος..
Πολυγέφυρον
ΦΕΚ 251Α – 20/11/1919. Ο οικισμός προσαρτάται στην κοινότητα Μπουκόβου
ΦΕΚ 76Α – 02/05/1927. Ο οικισμός μετονομάζεται σε Πολυγέφυρον, που προήλθε από τη μετονομασία του οικισμού Τσατάκ
07/04/1951 Ο οικισμός καταργείται

Απογραφές
Στην απογραφή του 1920 ο οικισμός είχε 68 κατοίκους (39 άνδρες και 29 γυναίκες)
Στην απογραφή του 1928 ο οικισμός είχε 63 κατοίκους (35 άνδρεςκαι 28 γυναίκες)
Στην απογραφή του 1940 ο οικισμός είχε 99 κατοίκους (49 άνδρες και 50 γυναίκες)

Όπως προαναφέραμε πιο πάνω,οι κάτοικοι του χωριού μετά την μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν εγκατέλειψαν το χωριό και οι πιο πολλοί εγκαταστάθηκαν στον Ξηροπόταμο και Πετρούσα Δράμας.
Το όνομα το Πολυγέφυρο το πήρε επειδή γύρω στην περιοχή υπήρχαν και υπαρχουν και σήμερα πέτρινα γεφύρια.